Mali Müşavir Nedir? Ne İş Yapar?
Diğer 13 Mart 2022 Tuğçe Polat
Devlet tarafından defter tutmak ve beyanname vermek gibi belirli alanlarda yetkilendirilmiş meslek grubu Mali Müşavirlik hakkında tüm bilinmesi gerekenler yazımızda.
Mali Müşavir Nedir? Ne İş Yapar?

Mali Müşavirlik en kolay anlatımıyla 3568 sayılı meslek kanunu ile birlikte devlet tarafından defter tutmak ve beyanname vermek gibi belirli alanlarda yetkilendirilmiş meslek grubuna denmektedir.

 

Mali müşavir nasıl olunur?

Bu mesleğe sahip olabilmek için üniversitelerin hukuk, muhasebe, işletme, bankacılık, siyasal bilimler ve kamu yönetimi gibi ilişkili 4 yıllık bölümlerinden birinden mezun olmanız gerekmektedir. Üniversite eğitimini bitirdikten sonra yeterlilik sınavlarında başarı yakalayan mali müşavir adaylarını 3 yıllık bir staj süreci beklemektedir. 

 

Mali müşavir Kimdir?

Mali müşavirlerin en temel işleri arasında muhasebecilik gelir. Muhasebeyi iyi bilerek işinizin kar ve zarar durumunu analiz edebilir, büyütmek ya da kapatmak konusunda karar verebilirsiniz. Bu nedenle, muhasebe işlemlerinin oldukça doğru ve düzenli olması gerekmektedir. Yine aynı 3568 sayılı kanuna göre bir mali müşavir işletmelerin defterlerini tutmak, kar-zarar tablosu ile diğer belgelerini düzenlemek gibi yeterlilik isteyen konularda görev alırlar.


Mali müşavirler ne iş yapar?

  • Şirketlerin kuruluşları için Ticaret Odası, Vergi Dairesi, SGK ile ilgili işlemleri takip etmek,
  • Yeni kurulmuş ve hali hazırda devam eden işletmelerde muhasebe sistemleri kurmak ve geliştirmek,
  • Mükelleflerinden gelir ve gider faturalarını toplayarak muhasebe programlarına ya da elektronik defterlere işlemek,
  • Ay sonlarında bordroları hazırlayarak mükellefe göndermek,
  • Girmiş olduğu kayıtlara göre bilanço, gelir tablosu gibi mali tabloları hazırlamak,
  • Aylık, üç aylık, yıllık vergi beyannamelerini hazırlamak ve elektronik ortamda onaylanarak tahakkuk fişlerini almak,
  • Tahakkuk fişlerini mükelleflere göndererek verginin ödenmesini sağlamak,
  • Sermaye artırımı, KDV iadesi gibi çeşitli özel amaçlı tespit raporları yazmak,
  • Kuruluş işlemlerinin yanı sıra birleşme, bölünme, devir, tasfiye gibi işlemlerde mükelleflere yardımcı olmak,
  • Adres değişikliği, faaliyet değişikliği gibi işleri yapmak.

 

Bugünkü yazımızda Mali Müşavirlik nedir ve bu mesleğin detayları nedir gibi konulara sizler için değindik. Mali müşavir olmak istiyor ve bu konuda tüm detaylara sahip olmak istiyorsanız eğer yazımızı dikkatle okuyun.

 

Mali müşavir olma yolunda olup kendinize en uygun çalışma alanını arıyorsanız, Endless Office’in her ihtiyaca uygun ofis çözümlerinden yararlanmak için şimdi bizimle iletişime geçin.

 

Hazır Ofis İçin Endless Office

Endless Office, İstanbul’da 3, İzmir, Ankara ve Londra’da 1’er konumuyla şehrin gözde noktalarında ofis ihtiyaçları olan kişilere pratik ofis çözümlerinin yanı sıra hazır ofis, sanal ofis, sabit masaCoworkingtoplantı odası hizmetleri veren ofis çözümleri sunuyor.

Beytem Plaza' da lansmana özel %50 indirim.
Şişli'nin en prestijli binası Beytem Plaza'da ulaşım derdine son vermek ister misin? Hazır Ofisler'de lansmana özel ilk ay %50 indirim fırsatını kaçırma!